Използвате твърде стара версия на уеб браузър. Моля, обновете!
Търсене

Новини всички новини

Интернет услуги

Свят изпълнен с безброй по численост дейности и всички те се намират под един знаменател услуги. Не е случайно, че във виртуалното пространство или образно казано съчетание от технологии и услуги, интернет услугите завземат огромен дял. В Интернет всеки има възможност да се забавлява, но наред с това и да работи, да споделя, комуникира. Всичко това се смята за обмен на информация или с друга дума казано услуга. Интернет услуги има както платени, така и безплатни. През повечето време интернет услугите се обуславят на база инсталиране сървър програми на специфичен принцип. От тук идва една зависимост, която се състои в това, че ако даден потребител иска да си активира някоя услуга или комплект от услуги, то трябва да си инсталира програма, а тя да го свърже с правилния сървър. Този вид програми се наричат клиент.

По право това е и най-използваният вид услуги в Интернет, а именно за обемен на информация.

World Wide Web (www) е най-разпространената глобална мрежа за информационни услуги в интернет. Тя позволява публикуване на информация, като осигурява нови потребители в световен мащаб. Този вид услуга, накратко се нарича мрежа.

Услуга по съхраняване на информация по мрежата на Интернет се съдържа в сървъри и се доставя, чрез мрежови браузъри. Мрежата е изключително популярна, защото работи лесно, при наличие на цветни изображения и мащабен обем от информация. В нея всеки потребител може да избира между услуги с различни браузъри като Microsoft Internet Explorer, Opera, Netscape Navigator and Mozila и различни програми за интернет страници.

Друг вид за Интернет услуги е протокол за файлов трансфер. Обозначава се с FTP и представлява инструмент за файлов обмен, който позволява да се осъществи обмен на документи, програми, изображения и различни формати файлове. Той борави със специални програми за обмен на файлове като Ws_ftp, Ftpx и CuteFTP. Към него мрежовият браузър може да бъде използван за сходна цел. За протокол на трансфера на файлове се използва поставяне на интернет страници в различни интернет сървъри.

Услуги в Интернет за отдалечен достъп, това са компютърни средства използващи инструменти, които позволяват свързаване на компютри и в частност, тези, които не се свързват директно. Почти всеки, който има дадена програма може да ползва услугите по отдалечен достъп за използване на информация от отдалечен компютър или да я притежава.

Всички споменати услуги в Интернет изискват използване на специални програми. Наред с тези услуги в интернет, има и комуникационни услуги и инструменти в интернет като електронна поща или познатия e-mail, разговори в реално време, конференции и чат.

Търговски съобщения