Използвате твърде стара версия на уеб браузър. Моля, обновете!
Търсене

Новини всички новини

Медицина

Не бива да пропускаме и една много важна страна на медицината, а именно създаването на лекарства и медицинските технологии.

Погледнато в исторически план медицината е една от най-древните науки познати на човечеството. Практикувана е още от праисторическата ера или по друг начин казано медицината съществува от как свят светува.

Хората от първобитно общинния строй са практикували примитивна медицина те са използвали растения, органи и тъкани от животни за лечение на хората. По-късно в развитието на човечеството и на медицината материали от животни и растения са използвани ритуално като магически вещества от жреци и шамани.

Говорейки за медицина непременно трябва да се упоменат няколко имена на хора от древността, който имат безспорен принос в нейното развитие. Първото име е на древногръцкият лекар Хипократ, който е наречен още „бащата на медицината“. Той полага основите на медицината, на които тя се гради до наши дни. Хипократ още е прочут с Хипократова клетва, която макар и видоизменена се полага и днес от ново завършващите медици. Той е човекът познат с крилатата и най-важната за лекарите фраза, а именно „Не вреди”. Хипократ е първият лекар, който въвежда в употреба редица термини, които се използват и до сега.

Друг лекар с голям принос е Гален той е бил един от най-големите хирурзи на древния свят. Извършил е много смели за времето си операции, а именно на човешки мозък и очите.

През вековете медицината като всяка наука е имала периоди на възход и падение.

Едно от най-великите постижения на медицината и фармацията е откриването на антибиотиците, с чиято помощ медиците успяват да се преборят с редица инфекциозни или т.н. заразни болести. Преди 20-ти век, за лечение на инфекциозните заболявания са били използвани методи от т. нар. народна медицина. Употребявани са смеси с антимикробни свойства, с чиято помощ се лекували инфекции от преди около 2000 години. В някогашни древни култури, сред които и гръцка, плесени и различни растителни материали, както и екстракти от тях са спомагали за лечение на инфекции.

Благодарение на антибиотиците човечеството успява да се пребори с редица тежки заболявания като пневмониите и туберкулозата.

Не на последно място трябва да се упомене и едно друго постижение на съвременната медицина, а именно откриването на ваксините. Въпреки, че напоследък стана модерно те да се отричат и много майки да отказват приложението им върху своите деца.

Това отричане от ваксините, обаче утре може да доведе до отричане на антибиотици, кръвопреливане или донорство.
Винаги ще има много мнения по въпроса, но нека е ясно едно - медицинското откритие е спасявало много човешки животи, чрез ваксините. Не малко са смъртоносните болести и тежките фази, от тях, а медицината безспорно е катализатор за тях.

Търговски съобщения