Използвате твърде стара версия на уеб браузър. Моля, обновете!
Търсене

Новини всички новини

Нагласа на българина към различните застраховки

Нагласата на хората към всеки отделен вид застраховка е различна, в зависимост от предназначението й това, за което дава гарант.

В повечето западноевропейски страни, Япония, Сащ, Канада, Австралия е широко разпространена практика всеки втори да има застраховка „Живот“, а наред с нея и застраховките на дома, автомобила и т.н.. Така процента на застраховани лица наближава сигурните 85%. За много от страните в Европа данните за сключили застраховка „Живот“ е доста по-нисък, а за България той е едва 3%.

Каква е истината обаче и защо не са така популярни и широко приложими различните типове застраховки у нас, накратко ще представим в идните редове, като по-специално внимание ще обърнем на застраховките осигуряващи защита на живота и здравето на човек.

Много от случващото се дължи на икономическия статус на страната ни. Дали обаче българина действително се осланя на бедността и ниския стандарт на живот или чисто и просто нагласата към нещо сравнително ново на пазара оказва значение. И като споменахме новост, нямаме в предвд нещо, което само от няколко години съществува, но макар и десетки, една от най-силните икономически кризи силно рефлектира върху този вид спестявания, а именно застраховки „Живот“ и това губи доверието на българския гражданин.

В последните години на миналия век всяко второ семейство губи хиляди спестени левове под формата на застраховки за деца. И макар вече 20 години по-късно това доверие не се е възстановило и на половината.

От друга гледна точка българина прави задължителните застраховки, които по един или друг начин ще рефлектират на джоба му и с липсата, на които би пристъпил някой и друг закон. Следващия момент, в който се интересува от застраховки, било то за дома, пълно „Авто каско“ се базира на това, че вече е преживял момент, в който се е убедил, че ако жилището или автомобила му е бил застрахован, може би щеше да има възвръщаемост на средствата от дадената щета.

Малко са хората в България, които осъзнават истинската полза от това да имат застраховки. Сключвайки застраховка „Живот“ те не само спестяват средствата си, но и имат сигурен гарант, върху личната си цялост.

Статистически данни сочат, че както в България, така и по света, застраховки правят не само богатите, но и средната класа сред обществото. Вторите разчитат на едни сигурни доходи на стари години, както и като гарант за техните наследници.

Всеки един вид застраховка има основни и допълнителни покрития. Това позволява клиента сам да избира според възможностите си какво иска да получи.

Ето, защо е не само съвременно и модерно да имаш застраховки днес, но и говори за всички нива на интелект у себеуважаващите се хора.

Търговски съобщения