Използвате твърде стара версия на уеб браузър. Моля, обновете!
Търсене

Новини всички новини

Обучение в чужбина

Дали това, което получават като квалификация в България е достатъчно, за да могат утре да излязат на трудовия пазар и дали ще са достатъчно платежоспособни да си позволят обучение в чужда страна. На тези и редица други въпроси, търсят отговори много млади българи завършващи гимназиално и профилирано средно училище, днес.
По проведени статистики през изминалата година почти еднакво се накланят везните за обучение в чужбина и за обучение в България. Като зад първата група стоят мненията на хора между 18-25 години, а зад втората се изправят лица на възрастта на техните родители. В контекста на изказванията се наблюдава, че те са твърдения осланящи се на икономическата нестабилност на страната ни през последните години, пазара на труда и редица социални фактори.
Разбира се предимствата на образование получено в чужбина са доста повече от недостатъците. Университети в САЩ и Западна Европа предлагат образование на много по-високо от българското ниво. Така например сред предимствата на чуждестранното обучение е това, че за завършилите намирането на работа у нас е в пъти по-лесно.
Друго предимство на хора избрали обучение в чужбина е, че студентите следвайки имат възможност да работят по специалността, която са избрали, а когато завършват бакалавърската си степен са вече с натрупан богат опит като професионалисти. Това дава шанс да търсят още по-добра позиция изкачвайки се в йерархията.
Сред предимствата са още множеството впечатления, контакти и сверяване на часовника. Освен това всеки избрал чуждото образование научава езици, виждат свят, трупат практика, лесно се отпускат в международна среда, попива от чуждия опит и се сдобива с добри препоръки.
И в списъка с привилегии на завършилите университет в САЩ или Западна Европа, студенти ще добавим факта, че имат право да получават стипендии за такси, а стандарта на живот там е доста по напред от този в България.
Не са малко и държавни университети, които предлагат безплатна форма на обучение при доказани високи нива на знания от минали периоди.
Сред образованието получено в чужбина хората споделят и недостатъците му. От тях се открояват отдалечеността от близки, приятели и родители; високите стандарти на живот, с които трудно се разделят от обичайния начин на живот в България и други.
След изброяване на предимствата и недостатъците на образование получено в чужбина, най-общо въпроса около кариерата е свързан с мнението на много, че завършилите образованието си извън страната намират реализация там. Това обаче не важи за всички. Не са малко тези, които не биха се примирили с това да ги смятат за хора от четвъртия свят, да живеят в гето, да имат по-малко социални контакти и отдалеченост от роднините. Всичко това у много завършили висшето си образование в чужбина е основния фактор, който подтиква към връщането им в България.

Търговски съобщения