Използвате твърде стара версия на уеб браузър. Моля, обновете!
Търсене

Новини всички новини

Спорт или начин на живот

Всичко в спорта се дължи на много упоритост, постоянство и търпение.

Не случайно се казва „спортен хъс“ или самодисциплина. За всеки един вид спорт се изисква много желание и най-вече отдаденост. И дори да не сте решили да ставате известен спортист, който ще носи златните купи на страната, то спорта винаги и на всички е нужен. Той трябва да е съпътстваща част от ежедневието ни.

Една древна мъдрост, казва, че движението е здраве, а спорта е движение. Ето, защо е важно всяко живо същество трябва да намира поне няколко минути на ден, в които да тича, кара колело, дори специализираните тренировки са изключително полезни. Нали не сте си мислили, че хората, които бягат из парка го правят за златен медал?! Разбира се всичко се свежда до така ценното ни здраве, а то е в резултат от правилен и здравословен начин на живот, но основно трябва да е на лице физическа активност.

Няма значение „Спортния“ идол, на който сте се спрели да подръжавате, важен е мотива и вашата упоритост. Важни са усилията, нужни за постигане на желания резултат, а мотивацията е подхранваща от различни аргументи и спомага, за поддържане на добра форма.

В съвременния забързан свят, в който живеем не всеки има телосложение на манекен, не всеки може да се похвали с блестящо здраве и при все това стреса, работата, напрежението са фактори, за който трябва да се въоръжим с още по-силна мотивация за спорт.

Спорта може да ни изведе от всяка дупка и криза. Той спомага за повишаване на самочувствието, за добър тонус и за здравословен начин на живот.

И тук изниква оправданието на повечето „Нямам време за спорт“, но истината е, че не времето, а желанието и мотива ви пречат. Разбира се не се налага и не всеки може да направи 15 обиколки на стадиона, да изкара 2 часа във фитнес залата потейки се над тежести, но всеки трябва да намери правилния спорт. Този, който ще го кара да се чувства в хармония със себе си.

Спорт или здравословен начин на живот, всеки сам трябва да избере това, от което изпита истинско удоволствие.

За всеки вид спорт се изисква бавно и плавно навлизане в материята. Не е нужно претоварване, защото то води до отблъскване и намразване на спорта. Организма ни е създаден така, че да извършва активна поредица от действия и движения. Трябва да слушаме и усещаме тялото си, да знаем, кога и колко да почиваме, както и колко да

спортуваме. При всяко произведено движение, на който и да е вид спорт, организма ни произвежда ендрогени, а той прави навика дължащ се на активността приятен.

Като завършек на темата ще добавим, че по проведени проучвания разликите между хората могат да определят дадения тип спорт, който най-ще подходи на натурата ни. Така например: за по емоционални хора се препоръчват лекия тип упражнения, свързани с подвижност и свобода на дишане. За хората, които работят тежка физическа дейност и обичащи устойчиви и силни движения, то физическите упражнения с тежести са най-уместни. За интелектуалците йога упражнения и всички видове спорт, свързани с контрол над тялото и управление на мисълта.

Търговски съобщения