Използвате твърде стара версия на уеб браузър. Моля, обновете!
Търсене

Новини всички новини

Строителство на Дунав мост 2 във Видин

Строителството му продължи около години наред. Към общата стойност по разходите за изпълнение на строителни работи и прилежащата инфраструктура и редица спохождащи дейности, в това число придобиване на терени за строителство, стъпва на над двеста милиона евро. Моста Дунав две е с дължина 1391 м, железопътната линия е 1791 м. Към него са построени три устоя един на румънския бряг и два на българския. Това не е всичко към тях е извършено строителство на 12 стълба. В частта откъм суша стълбовете са осем на брой и достигат височина от 3 до 20 метра. Строителството на моста продължава 13 години, след подписване на споразумение, но днес вече българи и румънци могат свободно да преминават през него.

Инфраструктурата към моста помества строителни и реконструктивни промени в жп линията, изграждане на четири пътни възела, които са с по две нива на обходния път. Към видинския мост са направени строителни ремонти на четири железопътни надлеза. Строителство се извършва и на две нови гари, два пешеходни надлеза, множество водостоци, сервизни сгради и други.

В строителната дейност за преминаване по Дунав мост 2 е изчисляван трафик от 415 000 превозни средства.

Историята около строителството на моста е свързана с дълги години на проектни

предложения, реформи и застой. Като начало на проекта за втори мост над река Дунав е датата 5 юни 2010 г.

Още през 2006 г. са проведени тръжни процедури за строителство на моста и за назначаване на проверяващ инженер, както и на надзор на строителството. За първа копка на обекта в историята остава датата 13 май 2007 година. Като груб строеж на Дунав мост 2 се смята изминалата година, а самите довършителни работи стават в настоящата за откриването му година.

Цялата стойност на проекта и строителството възлиза на 282 милиона евро, от тях 106 милиона евро са идват от европейски фондове, а другата част, чрез национално финансиране и инвестиции от частния сектор. Строителството на моста се извършва върху част от река Дунав, където широчината достига около 1300 м. Цялата дължина на моста е около 1.8 км. По самият мост са построени пътни ленти, влакова линия, тротоар, алея за велосипедисти.

Основите на строителство на Дунав мост се извършват от и със съдействието на множество чуждестранни испански, полски и чешки фирми, наред с българска и румънска подкрепа и съдействие.

И въпреки бавния, дълъг и труден път, през които преминава строежа на Дунав мост 2, то днес има още едно нещо, с което можем да се гордеем, че сме българи.

Търговски съобщения