Използвате твърде стара версия на уеб браузър. Моля, обновете!
Търсене

Новини всички новини

Туризъм днес или пътят на съвременния номад

Някои предпочитат всичко да е добре планирано. Други се отказват от предварителни програми.

Думата характеризираща съвременния пътешественик е „гледане”, а не „преживяване” и „консумация”, а не „опознаване”.

Днешния турист е пасивен консуматор на емоции. Дали става дума за арабския свят, латиноамериканския маршрут или която и да е друга дестинация по света, той търси и се спира на онова, за което най-много се шуми, чиято реклама е най-главозамайваща.

Дали обаче истинската същност на днешния туризъм се свежда само и единствено до попиване от всичко, но по-малко?!

Обикновено пътешественика на XХI век търси възможно най-много обекти, които да бъдат зърнати за възможно най-кратко време, на това се казва воайорство.

Забързани в ежедневието, а така и дори, когато отиваме на екскурзия, ние пропускаме да се насладим и да преживеем една минала епоха, да се отдадем на едно докосване с история, култура и нрави на нещо далечно.

По този начин неволно превръщаме насладата, която предоставя туризма в една игра, където все гоним време, погълнати от мания и алчност за получаване на максимален брой природни красоти, културни паметници и исторически забележителности.

От тук произлиза и факта, че често туристите се връщат разочаровани, често обзети от чувство, че и преди са посетили дадената дестинация. Това се поражда от факта, че са видели именно лъскавата част на нещата, точно както им е било обещано от туристическата агенция.

Туризма днес, която и дестинация да води, до което и кътче да ни пренесе, не се свежда единствено до това да го посетим, за да се похвалим утре и да кажем „И аз бях там“.

Пътешествието и в частност туризма, трябва да е уникално преживяване и да остави ярка следа в спомените, която да не бледнее дори години след завръщането. Туризма днес предлага извънредно много възможности, но това нито за миг не бива да ни пречупва пред основната и главна цел за едно незабравимо изживяване. Пътешествието трябва да е заредено с авантюризъм и откривателски дух, но това се размива, когато се настаним в луксозен хотел, заобиколени от климатици, кабелна телевизия, интернет...тогава…пътешествието изгубва митичния си ореол. За пътешественика остава само краткия миг за това и онова място, но нищо повече.

Туризма е създаден да носи наслада, но и да обогатява. Той има опознавателен характер и ни пренася отвъд всякакви граници, към минало и настояще, към нови светове, до които едва ли друг път в живота ще имаме възможност отново да се докоснем. Ето, защо „туризъм“ днес е, за да му се насладим с цялото си същество.

„Да пътуваш значи да погледнеш на света с други очи”, думите на Пруст.

Търговски съобщения